Dette er et utrolig saftig og godt brød. Er du lei av vanlig brødmat og kanskje sliter litt med å holde blodsukkeret stabilt? Ja da bør du bake deg et steinalderbrød. Du trenger hverken mel, gjær eller å kna brødet. Du bare rører kjapt ingrediensene sammen og heller oppi en smurt form. Flere oppskrifter på lavkarbo finner du her.

 

Steinalderbrød

Steinalderbrød


Print Recipe
Steinalderbrød
Dette er et utrolig saftig og godt brød. Er du lei av vanlig brødmat og kanskje sliter litt med å holde blodsukkeret stabilt? Ja da bør du bake deg et steinalderbrød. Du trenger hverken mel, gjær eller kna steinalderbrødet. Du bare rører kjapt ingrediensene sammen og heller oppi en smørt form.
Steinalderbrød
Stemmer: 2
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!
Matrett Bakst, Brød, Lavkarbo
Kjøkken Universelt
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 55 minutter
Porsjoner
Brød
Ingredienser
Matrett Bakst, Brød, Lavkarbo
Kjøkken Universelt
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 55 minutter
Porsjoner
Brød
Ingredienser
Steinalderbrød
Stemmer: 2
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!
Instruksjoner
  1. Visp først eggene lett med salt for du visker inn olje/vann og fiberhusk.
  2. Rør deretter inn alle de andre ingrediensene og hell det hele opp en smurt form. NB! Smør formen godt, så slipper du å ødelegge brødet når det skal tas ut. Det kan faktisk være lurt å klippe til et stykke bakepapir å legge i bunnen av formen. Da er du sikker på at steinalderbrødet vil slippe når du skal ta det ut.
  3. Stek så brødet i forvarmet ovn på 175 °C i 55 minutter.
  4. Vent til brødet har avkjølt seg noe før du vipper det ut av formen og avkjøler det helt på en rist.
Notater

På grunn av den høye fettmengden må et steinalderbrød oppbevares i kjøleskapet. Og der holder det seg fint i hvert fall en uke.

Så litt om hvor mye karbohydrater, protein og fett et steinalderbrød inneholder. La oss først se på de enkelte ingrediensene pr. 100 gram:

  • Egg:                          10,6 g fett - 0,3 g karbohydrat - 13 g protein
  • Olivenolje:              99 g fett - 0 g karbohydrat - 0 g protein
  • Fiberhusk:              0,6 g fett - 0 g karbohydrat - 1,5 g protein
  • Salt:                          0 gram av alt
  • Mandler:                 49,2 g fett - 6,3 g karbohydrat - 21,2 g protein
  • Valnøtter:               65,2 g fett - 2,7 g karbohydrat - 15,2 g protein
  • Gresskarkjerner:   49 g fett - 12,5 g karbohydrat - 30,2 g protein
  • Solsikkekjerner:    51,5 g fett - 18 g karbohydrater - 20,8 g protein
  • Linfrø:                     42,2 g fett - 1,6 g karbohydrat - 18,3 g protein
  • Sesamfrø:               49,7 g fett - 11,2 g karbohydrat - 17,7 g protein

Totalt gir dette for hele steinalderbrødet:

  • Fett:                  498,73 g
  • Karbohydrat:  63,88 g
  • Protein:            196,59 g

For hver 100 gram steinalderbrød blir dette da:

  • Fett:                    41,39 gram
  • Karbohydrat:  5,30 gram
  • Protein :            16,31 gram

Vi har da tatt utgangspunkt i at et stort egg veier 63 gram og at vi har brukt 6 stykker. Videre har vi tatt utgangspunkt i at en desiliter olivenolje veier 0,92 gram.

Les artikkelen: Lavkarbo knekkebrød er et sunnere alternativ.